Op 6 juli 2021 is EnergieMeetbedrijf2020 door Groendus overgenomen. Sindsdien vormt EMB2020 samen met Het Meetbedrijf de meet-divisie van Groendus. Meer over deze overname kun je teruglezen in dit persbericht.

Energie meten | Veelgestelde vragen

  Algemeen

  Wat zijn meetdiensten?

  De hoeveelheid energie en vermogen (alsmede blindenergie en blindvermogen) dat door een grootverbruik aansluiting wordt verbruikt en/of opgewekt, wordt gemeten door een meetbedrijf. Deze data wordt gevalideerd en doorgegeven aan de netbeheerder. Al deze activiteiten bij elkaar worden meetdiensten genoemd.

  Wat is telemetrie?

  Telemetrie betekent niets anders dan op afstand uitleesbaar. Dit houdt in dat wij (en u) de meter op ieder gewenst moment kunt benaderen en uitlezen. EMB2020 levert standaard telemetrie (dagelijkse uitlezing) voor alle aansluitingen, voor zowel elektriciteit als gas.

  Waar bestaan de basisdiensten uit?

  Sommige bedrijven berekenen extra posten naast de meetdiensten, zoals meterhuur, telemetrie en toegang tot hun platform. Bij EMB2020 krijgt u 1 prijs voor alle diensten. Bovendien indexeren wij niet gedurende de contractperiode, een vaste prijs voor een vaste periode. Dus geen addertjes onder het gras of verstopte kleine lettertjes. 

  Wat kan ik met mijn meetdata?

  Wij verzamelen, valideren en versturen uw data. Maar u kunt veel meer met uw data. Door zelf een analyse te maken over een bepaalde periode. Zo kunt u zien of een bepaalde maatregel zin heeft gehad, of dat er onverklaarbare verbruiken zijn op bepaalde tijdstippen. Ook kunt u , indien u gebruik maakt van ons dashboard, verbanden zien met temperatuur, wind en zon. Indien u uw gegevens invult beschikt u over een factuurcontrole en een besparingstool die aanduidt waar er iets te halen valt.

  Mag iedereen energie meten?

  Om meetdiensten aan te bieden moet je erkend en gecertificeerd zijn door Tennet. In Nederland zijn 10 meetbedrijvenDe meeste zijn gelieerd aan ofwel een netbeheerder, danwel een leverancier. EMB2020 is het enige meetbedrijf dat onafhankelijk opereert. Dit heeft als groot voordeel dat wij pro actief advies geven, over de mogelijkheden om uw energiekosten te verlagen.

  Ik begrijp er niets van. Kan iemand mij helpen?

  Natuurlijk. Wij begrijpen dat u zich niet iedere dag met de energiehuishouding bezig houdt. Neem gerust even contact op via 010 - 529 83 05 of stuur een email naar info@emb2020.nl. Wij staan u met alle liefde bij en leggen u graag alle facetten uit, waar u rekening mee dient te houden.

  Elektriciteit

  Wat is een grootverbruik aansluiting elektriciteit?

  Een grootverbruik aansluiting is een aansluiting die een capaciteit heeft van groter dan 3 x 80 Ampères.

  Wat is gecontracteerd transport vermogen?

  Als u een grootverbruik aansluiting heeft, dan sluit u in het begin een contract af met de netbeheerder, over de te verwachte hoeveelheid af te nemen energiecapaciteit. Deze waarde wordt weergegeven in Kw. Iedere maand wordt op uw factuur van de netbeheerder ook de maximale peak getoond, uw kWmax. Eenmaal in de 12 maanden mag u uw gecontracteerd vermogen aan laten passen naar de hoogste kWmax van de afgelopen 12 maanden. Aanpassen naar boven wordt automatisch door uw netbeheerde verzorgd. Mocht u hulp willen, kunt u altijd even contact opnemen met ons.

  Wat gebeurt er als ik overstap?

  Wij zorgen er voor dat u nooit voor dubbele kosten komt te staan en verzorgen het opzeggen van uw huidige meetbedrijf. Wij factureren dan ook pas, als u laatste verplichting achter de rug is. Vaak is het zo, bij gekochte meters, dat wij eerder installeren, zodat u alvast van onze faciliteiten kunt profiteren.

  Voor de meterwissel zelf kan het licht gewoon blijven branden. Wij nemen altijd van te voren even contact op, wanneer het u het beste uitkomt. Uw bedrijfsprocessen zullen geen vertraging ondervinden van de fysieke ingreep.

  Gas

  Wat is mijn gas profiel?

  Een gasaansluiting kent verschillende profielen, die de netbeheerder toekent. Afhankelijk van het jaarverbruik en/of telemetrie wordt een profielcode afgegeven. Als je meer dan 170.000 m3 per jaar verbruikt, is telemetrie en EVHI verplicht en heb je een zogenaamd Gxx profiel. Verbruik je meer dan 1 miljoen m3 dan kom je in het GGV profiel (hier is ook nog een stuursignaal en EVHI nodig).

  Wat echter het meest voorkomt is het G2C profiel. Dit betekent dat telemetrie niet verplicht is, dat er jaarlijks wordt uitgelezen (is per 1 januari 2018 naar maandelijks voor nieuwe aansluitingen en geldt per 1 februari 2020 voor bestaande aansluitingen) en dat je minder dan 170.000 m3 per jaar verbruikt.

  Omdat EMB2020 altijd telemetrisch meet, kunnen onze G2C klanten zelf kiezen of ze G2C of Gxx profiel wensen. Afhankelijk van het profiel, biedt de leverancier zijn diensten aan. Dit verschilt aanzienlijk per profiel.

  Wat is een grootverbruik aansluiting gas?

  Een aansluiting voor gas wordt aangemerkt als grootverbruik, als de capaciteit minimaal 65 m3 per uur is. De meter is dan een G40.

  Wat is contractcapaciteit?

  De contractcapaciteit is de maximale hoeveelheid m3 gas die per uur door de meter mag stromen en wordt alleen afgesproken indien u profiel Gxx of Ggv heeft. De contractcapaciteit kan dus nooit hoger zijn dan de capaciteit van uw meter. Stel u heeft een G100, dan kan de contractcapaciteit maximaal 160 m3 zijn. U mag deze waarde een keer in de 12 maanden aanpassen.

  Wat is EVHI?

  EVHI staat voor Elektronisch Volume Herleidings Instrument. Dit is een apart apparaat dat op de meter moet worden aangesloten. Zo'n EVHI is alleen verplicht als u meer dan 170.000 m3 per jaar verbruikt, of u wordt onder hoge druk (8 bar) aangeleverd (het volume van gas is afhankelijk van druk en temperatuur) . 

  Wat gebeurt er als ik overstap?

  Wij zorgen er voor dat u nooit voor dubbele kosten komt te staan en verzorgen het opzeggen van uw huidige meetbedrijf. Wij factureren dan ook pas, als uw laatste verplichting achter de rug is. Vaak is het zo, bij gekochte meters, dat wij eerder installeren, zodat u alvast van onze faciliteiten kunt profiteren.

  Voor de meterwissel bent u ongeveer 20 minuten zonder gas. Uiteraard overleggen wij met u wanneer het voor u het beste uitkomt.

  Opwek duurzame energie

  Wat is een Bruto Productiemeter ?

  Een Bruto Productiemeter is een aparte meter die de opwek van duurzame energie meet. Indien u een subsidie hebt toegewezen gekregen (bv SDE+), dan dient u een over een Bruto Productiemeter te beschikken. CertiQ is de overheidsinstantie die zorg draagt voor de afdracht van de subsidie. Zij eisen dat de opgewekte energie apart bemeten wordt.

  Directe- of indirecte meter?

  Bij een directe meter gaat de elektriciteit rechtstreeks door de meter. Een indirecte meter meet via geplaatste stroomspoelen.

  Of er een directe- of een indirecte meter nodig is, is afhankelijk van het vermogen dat opgewekt wordt. De maximale doorlaatwaarde van een directe meter is 100 Ampères. Is de installatie groter, dan is een indirecte meter nodig. Het omslagpunt ligt ongeveer bij 70 kWp.